Castele din Romania - monumente istorice

Castelul Peles este principalul punct de atractie al statiunii Sinaia (120 km de Bucuresti), inca din sec.al XIX-lea. Edificiul a fost construit inca din 1873 din ordinul lui Carol de Hohenzollern-Zigmaringen, rege al Romaniei din 1866 si intruneste o combinatie a stilurilor Scolii Germane si neo-renascentiste. Castelul are 160 de camere, decorate intr-un stil luxos cu piele si lemn, ce provine de la cele mai rare specii de arbori. Sala Armurilor, Sala de primire, Sala Concertelor, dar si Dormitorul Regal sunt renumite. Castelul Peles servea ca loc de refugiu pentru majoritatea monarhilor romani: Carol I (decedat in 1914), Regele Ferdinand si Regina Maria.






Faima Castelului Bran se datoreaza farmecului unic si al mitului Bram Stoker, creat in jurul lui Dracula. Probele documentare ale castelului dateaza din 1377. Adevarata fortareata situata la aprox.25 km de Brasov este alcatuita din pereti din piatra, iar coridoarele sunt inguste, sub forma de labirint, cu colturi ascunse si camere secrete. In 1920 Regina Maria, nepoata Reginei Victoria din Maria Britanie a transformat castelul intr-o frumoasa resedinta de vara. Legenda spune ca inima Reginei Maria pastrata intr-o cutie de argint a fost descoperita intr-o nisa a cladirii...






Castelul Corvinesti si-a castigat statutul prin faimoasele monumente ale artei medievale din sud-estul Europei, cu mult timp in urma. Construit in sec.al XIII-lea, pe marginea unei stanci, trecutul castelului este asociat cu familia Corvinesti, care il castigase cu mult timp in urma. Iancu de Hunedoara, un personaj renumit pentru bataliile sale cu otomanii, care mai tarziu a devenit printul Transilvaniei si print regent al Ungariei, a restaurat fortareata (1446-1453) si a transformat-o intr-un palat. Cele 50 de camere, multe dintre ele decorate cu fresce, donjonul invincibil si galeriile spatioase cu ornamente din lemn si piatra sunt unele din atractiile castelului.






Castelul Brukenthal din Sibiu a fost construit la sfarsitul sec.al XVIII-lea din ordinul baronului Sammuel Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, Mecena scrisorilor si artelor la acea vreme. Astazi, edificiul in stil baroc domneste in partea vestica a marii piete din Sibiu si gazduieste operele unor renumiti artisti ca Rubens, Van Dyck, Frans Synder si Geodaens, o valoroasa colectie de argintarie purtand semnatura unui mare maestru al sec.al XVI-lea, Sebastian Hann, obiecte religioase si fotografii din Sibiul antic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu